در چند سال اخیر و به نسبت دیگر کانال های دیجیتال، رسانه های اجتماعی بیشترین تاثیر را بر روی برندینگ گذاشته اند ولی در واقع، خطاب کردن آنها به عنوان یک کانال بازاریابی نگرش درستی نسبت به آنها ایجاد نمی کند. رسانههای اجتماعی به شکل اساسی و بارزی تعامل و نحوه برخورد با برند ها را در ذهن ما تغییر داده اند. (اگر سلسله مقالات دیجیتال برندینگ را مطالعه نکرده اید پیشنهاد می کنم اول آنها را بخوانید و بعد به سراغ این مطلب بیاید.)
رسانه های اجتماعی راهکاری چند کاناله اند نه یک کانال تنها؛ چرا که دیگر تنها با یک اینستاگرام و یا یک تلگرام طرف حساب بودنی وجود ندارد، آنها( مشتریان) بعد از ظهر ها در یک کانال هستند و صبح ها به کانال دیگری سر می زنند. صبح ها و در مترو در حال چک کردن اینستا گرام هستند و بعد از ظهر ها را با تلگرام سپری می کنند. اینها دو شبکه با فرهنگ متفاوت هستند. این تغییر اساسی باعث ایجاد رابطهی دو طرفه و قدرت بیشتر بین مصرف کننده در مقابل برند شده است. (هم در مورد B2B و هم B2C).
تمامی موضوعاتی که ما تا به امروز در مورد آنها بحث کردیم، از جمله اعتبار، ارزش پیشنهادی برند و پیچیدگی روز افزون سفر کاربر، همگی بخاطر رسانههای اجتماعی است. به کمک رسانههای اجتماعی، بجای اینکه پیام را به صورت یک طرفه به شما منتشر کنم (نظیر تلویزیون یا رادیو)؛ میتوانم با شما درگیر شوم و یا اگر بهتر بگویم با شما تعامل داشته باشم. دوست دارم قبل از شروع بحث دو عامل ، دو اصطلاح قدیمی و مفهوم آن را یاد آوری کنم:
فراموش نکنید که ایجاد درگیری یا engagement با یک برند در شبکه های اجتماعی به انرژی اولیه بسیار زیادی نیاز دارد. این درگیری می تواند با سرگرمی شروع شده و با آموزش ادامه یابد و مهم تر از همه اینکه شما باید به فرد انگیزه این درگیری و ایجاد تعامل و ارتباط را بدهید که کار محتوایی و استراتژیک زیادی می برد.
شبکه اجتماعی محیطی خصوصی است
همیشه باید در نظر داشته باشیم بهترین استفاده از این رفتار و کانال اجتماعی در راستای کمک به کسب اهداف تجاری مان است. ما باید بدون اینکه در فضای خصوصی افراد خللی وارد کنیم، ارزشی را برای او فراهم آوریم.
بیشتر از 76% کاربران فیسبوک در رابطه با حریم خصوصی، حداقل “اندکی نگران” هستند.
( Statista,2016 )
این موضوع بیانگر آن است که حریم خصوصی برای کاربران در حال مهمتر شدن است. قبلا شاید کسی زیاد برایش مهم نبود که صفحه اینستاگرام خصوصی و عمومی جدا از هم داشته باشد، ولی امروز این موضوع یک دغدغه است و خود من برای اقوام و دوستان یک صفحه و برای کار یک صفحه جدا دارم و حتی به معنای دیگر اصلا از برند ها خوشم نمی آید!
سفر کاربر و ارزش پیشنهادی برند
دو موضوع اساسی که ما در بخش های پیشین بحث کردیم؛ درک سفر کاربر و در نظر گرفتن ارزش پیشنهادی مان بود. این ملاحظات در بهره برداری از رسانههای اجتماعی بسیار با اهمیت هستند. ما نیاز داریم که مطمئن شویم، مخاطب ما از کدام شبکههای اجتماعی استفاده میکند و اطمینان خاطر داشته باشیم ،زمانی که از این پلت فرم ها استفاده میکند تجربهی کاربری خود اوست است که ارزش را بوجود میآورد . بنابراین فعالیت بیش از حد، تاثیری در این روند نخواهد داشت.
اندازه نگه دار که اندازه نکوست
هم لایق دشمن است و هم لایق دوست.
محتوا و درگیری با برند ( Brand Engagement )
اگر برای لغت engagement به جز درگیری یا در مجاورت برند واقع شدن واژه مناسبی پیدا کردید حتما به من هم خبر بدهید. بگذریم.
آیا می دانید توانایی و قدرت ما در بکار گیری رسانه های اجتماعی کجا نمود پیدا می کند؟
- ارائه محتوایی مفید و جالب توجه و ارزشمند
- شیوهای از ارائه که درگیری کاربر با ما را بالا ببرد.
به دلیل طبیعت شخصی و خصوصی رسانهی اجتماعی، رابطه ی شرکت گونه جواب نمیدهد. حتی در یک محیط B2B ما هنوز با افراد سر و کار داریم و نیاز است در روابط مان اصول اساسی رسانهی اجتماعی را به کار ببریم. به یاد داشته باشید که هرشخصی میتواند یک وبلاگ داشته باشد، در رسانهی اجتماعی پست دهد و توییت کند یا یک کانال تلگرام داشته باشد. اگر توییتر را بسیار شبیه به تلگرام بدانیم باید بگویم که اساتید این شبکه می گویند برای اینکه در توییتر موفق شوید باید حداقل روزی 4 توییت داشته باشد. البته شما تنها زمانی باید این کار را بکنید که چیز جالبی برای گفتن دارید.
تجربهی استفاده از رسانهی اجتماعی در موبایل
ما باید این حقیقت را در نظر بگیریم که اکثریت مردمی که از رسانه های اجتماعی در دستگاه های موبایل استفاده می کنند برای دسترسی به این پلت فرم ها از نرم افزارهایی مخصوص به این کار استفاده میکنند. من شخصا از نرم افزارهای مربوط به فیسبوک، توییتر، تلگرام و LinkedIn بر روی تلفن همراهم، به این شبکه ها دسترسی دارم. شاید اگر سه سال پیش از از من سوال می کردید می گفتم فیس بوکم را هر روز با کامپیوتر شخصی ام چک می کنم ولی امروز اینطور نیست.
ما باید به فکر نحوه دسترسی به محتوایمان از طریق این نرم افزارها هم باشیم. به عنوان مثال، معمولا اگر شما محتوایی را روی تلگرام و یا توییتر پست میکنید، اکثر اوقات شما یک لینک را به اشتراک می گذارید.
آیا تا به حال چک کرده اید چطور آن لینک روی تلفن های همراه نشان داده میشود؟
با توجه به اینکه بیش از 80 درصد کاربران به این سرویس ها از طریق تلفن های همراه دسترسی دارند، ما باید نحوهی نمایش لینک ها را در گوشی های همراه افرادی که آنها را به آن لینک ها هدایت میکنیم، در نظر بگیریم. اگر انتقادهای شما را کنار بگذاریم توییت های خود من به دو دسته اساسی تقسیم میشوند:
- لینک دادن به محتوای مفید در سایت خودم
- لینک دادن به محتوای مفید در دیگر وب سایت ها.
من می دانم که وب برندینگ به صورت کامل برای کاربران تلفن همراه بهینه شده است، ولی این امر در رابطه با سایر افرادی که مردم را به سایت آنها هدایت می کنم نیز صدق میکند؟ آیا شما خبر دارید چند بار در روز محتوای با ارزش شما در شبکه های اجتماعی پخش می شوند؟
نمونهی دیگر، استفاده از شبکه های اجتماعی نظیر فیسبوک و LinkedIn است. به طور معمول ما محتوایی را پست میکنیم که سعی در ایجاد رابطه داشته باشد و خیلی از اوقات این محتوا شامل تصاویر است. این تصاویر ممکن است در یک صفحه نمایش دسکتاپی به خوبی نشان داده شود، ولی در موبایل چطور نمایش داده میشود؟
بخش زیادی از تجربهی شبکه اجتماعی در یک نرم افزار موبایل به نسبت نسخه دسکتاپ متفاوت است. ما باید این نکته را در تمام پست های خود در نظر بگیریم. ما باید فرض کنیم که 90% کاربران از موبایل استفاده میکنند و همه چیز در این زمینه به خوبی کار میکند. تقریبا می توانم بگویم ما دیگر چیزی به نام دسکتاپ ها برای مطالعه نداریم.
شیوهی کسب آگاهی از رسانهی اجتماعی تان
قبل از شروع هر فعالیتی در رسانهی اجتماعی باید با بررسی، آن رسانهی اجتماعی را در دستور کار قرار دهیم و به تعبیری فرآیند گوش دادن را آغاز کنیم. ما برای فهمیدن روش آن باید بدانیم که چه مخاطب هدفی علاقه مند و مشتاق ارزش پیشنهادی ما است.
اول باید بدانیم social listening چیست؟
Social listening به معنی فرآیند شناسایی و بررسی چیزی ست که در مورد یک سازمان، یک محصول، یک برند یا یک فرد و یا یک مبحث در شبکه های اجتماعی گفته میشود و در متن از آن به عنوان گوش دادن به شبکه های اجتماعی یاد می کنم.
در حقیقت،Social Listening نه فقط می تواند ما را از روند شبکه های اجتماعی مان آگاه کند بلکه می تواند ما را در کل فرآیند دیجیتال مارکتینگ آگاه نماید. ابزارهای کاربردی زیادی در دنیا به این منظور وجود دارند که می توانند به منظور گوش دادن به شبکه های اجتماعی و یا بررسی کردن آنها از آن استفاده کرد. فهم اینکه یک فرد چطور جستجو میکند میتواند ما را از آنچه آنها نیاز دارند و به آن علاقه دارند آگاه سازد. در روز های آتی این ابزار ها را به شما معرفی می کنم و برای شما نمونه های ابزاری این نرم افزار های قدرتمند و نحوه استفاده از آن را معرفی خواهم کرد.
2 پاسخ
سلام و خسته نباشید. یه سوالی داشتم با سوشال لیسنینگ دقیقا چیکار میشه کرد؟ و به نظر شما چقدر باید وقت و هزینه صرف این کار کرد.
تلگرام هم امکان social listening داره؟ چون تلگرام شبکه اجتماعی نیست و یک پیام رسان هست. شما ابزاری برای این کار سراغ دارید؟